Hvordan foregår sprængning?

Sprængning er faktisk en meget almindelige nedrivningsmetode – meget mere almindeligt end du måske lige går og tror. Det forbindes typisk med et stort projekt som f.eks. nedlægningen af en silo eller tilsvarende, men det bliver faktisk hyppigt brugt i byggebranchen.

Det er nemlig ikke en så farlig nedrivningsmetode, som det umiddelbart lyder som. Der foretages nemlig en masse beregninger inden selve sprængningen, så selve sprængningen foregår under strengt kontrollerede forhold. Sprængning er faktisk i det store hele mere sikkert end nedrivning med en gravemaskine. Hvis man benytter en gravemaskine, vil der nemlig altid være risiko for at bygningen kollapser, hvis der graves et forkert sted. Det samme er ikke tilfældet ved sprængning, da der så sprænges i bidder, så sikkerheden hele tiden er i top. Sidst men ikke mindst letter sprængning også oprydningsarbejdet. Når der sprænges, står man nemlig kun tilbage med ganske små stykker, som nemt kan fjernes. Ved nedrivning med gravemaskiner ender man ofte med nogle ret store materialer, der skal fjernes.

Men hvordan foregår sprængning egentlig? Typisk foregår det sådan at sprængningseksperter med masser af erfaring bliver tilkaldt, som f.eks. disse eksperter: https://www.sprængning.dk/. Det er helt essentielt, at det kun er eksperter, der foretager sprængninger, da der skal foretages en masse udregninger i forbindelse med en sprængning, så man er helt sikker på, hvor sprængladningen skal placeres for at være effektiv og for ikke at gøre skade på andet end det, der rent faktisk skal sprænges.

Når sprængladningen så er placeret, går man i gang med sikkerhedsforanstaltningerne, som der naturligvis er mange af. Normalt skaber man en sikkerhedsafstand til det område, hvor der sprænges – og så vil man også typisk passe det område, der skal sprænges fra, ind i blytæpper. Det gør at der hviler en tung vægt over det materiale, som skal sprænges, så det ikke flyver i alle retninger ved sprængningen. Det sikrer både at der ikke er andet end det sprængte, der går i stykker og sikrer naturligvis også, at der ikke er nogen mennesker, der kommer til skade. Derudover er der også den ekstra fordel at oprydningen lettes markant, da materialerne, der detoneres, forbliver det samme sted frem for at flyve til højre og venstre.

Sprængning er derfor både effektivt og også tidsbesparende, og det er derfor blevet så populær en metode – ikke kun i byggebranchen, men f.eks. også blandt anlægsgartnere til sprængning af f.eks. bambus.