Arbejdsopgaver, der kræver kompetence

Landbruget er en kæmpe økonomisk industri i Danmark, og selvom meget af arbejdet er blevet automatiseret, er der stadig arbejdsopgaver, der kræver kompetente folk. Derfor søger mange landbrug en landbrugsvikar, for her er man fuldt forsikret om et dygtigt og erfarent menneske.

Mentaliteten og kravene ændres

Selvom dansk landbrug stadig er en stor del af dagens Danmark, har det alligevel ændret sig. Indtil midten af 1900-tallet var gårdene de vigtigste arbejdspladser, og alle kendte til folk, der boede på gårde. Det var en kæmpe økonomisk substans, og det meste foregik manuelt. I dag har teknologien taget over, og man kan i nutiden nemt sammenligne landbruget med industrielle virksomheder. Hvad økonomi angår, er betydningen faldet, men det er stadigvæk et stort marked. Mange ting er dog gået hen og blevet en smule mere kompliceret, og som landbrugsejer kan man ikke undgå debatten om, hvorledes man påvirker og forurener miljøet, og dyrevelfærd er der kommet et skarpt øje på. Det gør også, at mange landmænd har måtte omlægge måden at drive forretningen på for at tilgodese sin målgruppe. Der er kommet et stort fokus på klima, og især inden for de seneste år har det trappet op. Folk tænker over, hvad de indtager – det skal være økologisk, og kødet er blevet skåret fra, skåret ned til et par gange om ugen eller reduceret til fjerkræ. Dette stiller landbruget overfor nogle forandringer, man må tage med, hvis det hele skal køre rundt.

En fælles standard

Mange landmænd har valgt at omlægge deres landbrug og gøre det helt økologisk. Dette adskiller sig fra det konventionelle landbrug. Med en økologisk tankegang undgår man at sprøjte med kunstgødning og pesticider, og man sørger for, at det meste af plantefoderet til dyrene er produceret på gården. Ligeledes går man op i, at velfærden for gårdens dyr er optimal. Ved at leve op til de standarder, man inden for EU’s landbrugspolitik har skabt, kan man derved modtage landbrugsstøtte.

Økologi og dyrevelfærd

De fleste er efterhånden blevet bevidste om det aftryk, landbruget sætter på klimaet. Kødet har i mange år været i høj kurs hos mange familier, for det er det nemme valg på en travl hverdag med børn, der skal mættes. Konfrontationen, de fleste har fået med den enorme klima-opmærksomhed, har dog sat et præg på denne mentalitet. Mange har ændret madvaner og skåret ned på kødet. Man er måske blevet klogere på betydningen for, hvilket slags kød, man indtager. Der er fx stor forskel på fjerkræ og oksekød, og derfor er forbruget af oksekød også faldende. Hele vejen rundt er der kommet fokus på klimaet, og landbruget har taget den nye bevidsthed til sig og taget de bedre valg – både for dyrene, men også for miljøet.