Har du besøg af rotter i din bolig?

Rotter er et meget almindeligt skadedyr i Danmark, men det betyder selvfølgelig ikke, at der er tale om en velkommen gæst. Rotter er nemlig definitionen på et skadedyr, da de både er sundhedsskadelige og også kan udgøre en stor brandfare.

Rotter er fulde af bakterier. De kan bære på op til 55 forskellige sygdomme, som alle sammen kan gøre os sengeliggende i enten kortere eller længere tid – og smittet bliver vi faktisk af blot at være i kontakt med noget, som rotten også har været i kontakt med. Hvis du derfor mistænker at der har været rotter i f.eks. mad, som du har liggende udendørs, bør du smide den væk omgående.

Rotter kan også udgøre en kæmpe brandfare, når de har fundet vejen ind i dit hjem. De kan nemlig godt lide at tygge i bl.a. ledninger, inventar og isolering, og det kan i bedste fald føre til mange dyre skader og i værste fald føre til brand.

Rotter er altså ikke en velkommen gæst – og der er rigeligt med tegn på det, når du har besøg af rotter. Du vil bl.a. kunne se løbespor langs fodpaneler og vægge – især hvis der er støvet, hvor rotten har bevæget sig rundt. Du vil også kunne se fedtede pletter på kanter og paneler, hvor rotterne har gnubbet sig opad, når de har løbet rundt. Pletterne er brunlige og fedtede og er en blanding af urin og kirtelsektret, som rotterne bruger til at orientere sig med, da de ikke ser særlig godt. Du vil også kunne se gravespor, da rotter som nævnt elsker at tygge i alting – og så vil du også opleve en ubehagelig stank, som minder om en blanding af kloak og svinestald.

Hvis du oplever tegn på rotter, så er det bare at komme i gang med bekæmpelse af rotter. Der findes mange forskellige husmorråd omkring, hvordan man slipper af med rotter. Nogle er dog ikke ligefrem effektive, imens andre faktisk bare bringer nye problemer med sig. Du kan f.eks. prøve at rottesikre boligen, så de ikke kommer indenfor, men rotter har kun brug for et hul på omkring 2 cm i diameter for at kunne finde vej ind i din bolig. Du kan også prøve rottegift, men så risikerer du at rotten dør et sted inde i din bolig, hvor du ikke kan komme til – og så skal du lære at leve med stanken i stedet for. Der findes dog heldigvis én løsning, som både er nem og samtidig også sikrer at rotterne rent faktisk forlader din bopæl – helt uden dårlige eftervirkninger. Den løsning hedder Gnaversirenen. Den skræmmer rotterne væk ved hjælp af ultralyd, som ikke kan høres af hverken mennesker, hunde eller katte. Du skal altså blot sætte en Gnaversirene op i din bolig, og så forsvinder rotterne helt af sig selv, fordi de simpelthen ikke kan holde ud af være der mere. Win-win!