Ny haveejer: Det skal du ikke gøre

Er du for nyligt flyttet i hus, hvor du har en stor have? Så er det på tide at komme i gang med havearbejdet. Vi har her samlet nogle tips til, hvad absolut ikke bør gøre for at få styr på haven og hvorfor.

Lægge sten og fliser på hele grunden

Når man overtager en have, som måske ikke er blevet passet og plejet, kan det være fristende at skippe både græsplæne, blomsterbede og køkkenhave til fordel for store områder med småsten eller fliser, så du slipper for at slå græs og fjerne ukrudt. Det kan dog ende med helt andre problemer. I lokal- og kommuneplaner er der ofte begrænsninger på, hvor stor en procentdel af din grund, der må belægges. Tjek derfor lige op på det, inden du går i gang med anlægningsarbejdet. Du kan også få problemer med regnvand, som simpelthen ophober sig på fliserne, fordi det ikke kan trænge ned i jorden. Derudover kan du også få et alvorligt problem med ukrudt mellem fliserne, og det er generelt mere besværligt at fjerne end ukrudt i græsplæne eller bede.

For store planer

Når man flytter et nyt sted hen med en stor have, kan det være at man har mange planer for, hvad haven skal indeholde, bl.a. træer, buske, bede og køkkenhave. Det er en stor mundfuld, og man kan hurtigt blive for ambitiøs. Når hverdagen melder sig, har du måske slet ikke tid til at passe haven og den vokser til og bliver i stedet en sur pligt. Det er her en god idé at være realistisk fra starten omkring, hvor meget tid du reelt har til rådighed – eller også kan det være en god idé at alliere dig med en anlægsgartner, som f.eks. Greenline Anlægsgartner og Træpleje. De kan hjælpe med at indrette din have ud fra dine planer, og så kan de også hjælpe med løbende vedligehold, så du bare kan nyde din have uden alt arbejdet.

Rydning af hele haven

Når man flytter ind i et hus med en ældre og måske forsømt have, kan det være overvældende at få styr på den. Det kan være fristende bare at rydde hele haven og starte forfra. Men tænk dig lige om en ekstra gang. Det tager nemlig meget lang tid at få en smuk have, når du starter helt fra bunden. Du bør i stedet starte med det værste eller tage en anlægsgartner med på råd, så du kan finde frem til, hvad der med fordel kan bevares og hvad der bør fjernes.