Skal du have et ståltag?

Der er fordele og ulemper ved alle tagtyper – og her er ståltaget ikke en undtagelse. Stålplader kommer i mange forskellige udformninger, farver og priser, og det er derfor vigtigt for både kvaliteten og for din pengepung at du gør dig nogle overvejelser, inden du investerer i et ståltag. Vi har her samlet nogle fordele og ulemper ved et nyt ståltag, så du får de bedste forudsætninger for at vælge et nyt tag til dit hus.

Fordele

Stål ruster som bekendt, men det er ikke tilfældet med ståltag, da stålpladerne her er belagt med enten plast eller metal. Et overtræk med metal er typisk en galvanisering eller forzinkning – imens overtræk med plastik giver mulighed for mange forskellige farver.

Stål er et rustfrit materiale, hvis det indeholder mere end 11 procent krom, og det er naturligvis tilfældet for langt de fleste ståltage. Rustfrit stål er let at arbejde med, og så er det også et meget slidstærkt materiale, som kan modstå både vind og nedbør. Rustfri stålplader er kendt for at holde i lang tid – faktisk i helt op til 100 år under de rette forhold. Rustfrit stål kan patinere, ligesom andre metaller, men det gør faktisk ikke den store forskel. Taget bliver nemlig blot mere hårdført med tiden.

Et ståltag kan monteres oven på gamle bølge- eller tagpapplader. Hvis du dog har et tungere tag i forvejen, f.eks. tegl eller beton, skal det fjernes, før du kan etablere et ståltag.

Hvis du kan nøjes med plader, der har et standardmål, kan du ofte få stålplader til en lavere pris – og du kan endda få dem endnu billigere, hvis du vælger anden sortering.

Ulemper

Hvis du kan og vil lægge taget selv, bør du ikke vælge et ståltag. Det kræver professionelle håndværkere, som har både erfaring og et omfattende kendskab til materiale og metode i rygsækken – i hvert fald, hvis du ønsker et ordentligt resultat og gerne vil sikre dig at forsikringen dækker eventuelle skader ved taget i løbet af årene.

Et ståltag må ikke anvendes på alle huse. Det må kun anvendes, hvis din tagkonstruktion har tilstrækkelig med ventilation. Hvis den ikke har det, kan du risikere, at der bliver dannet fugt og kondens på undersiden af taget, som i værste fald kan resultere i svamp og råd i de underliggende konstruktioner. Derudover skal dit tag have en hældning på minimum 12 grader for at kunne klare et ståltag.

Hvis du vil have plader, som skal klippes efter nøjagtige mål, skal du regne med at det bliver en del dyrere.

Der er altså både fordele og ulemper ved et nyt ståltag – og der er også nogle krav, der skal opfyldes før det overhovedet er en mulighed. Det er derfor altid en god idé at alliere dig med en tagtømrer og evt. tage imod et gratis tagtjek, inden du investerer i et nyt tag.