Guide: Sådan undgår du fugt skader

Fugt i vægge og kældre er noget af det værste der kan ske, og derfor er det vigtigt at have fugtskader for øje når man bygger – om det er privat hus eller en offentlig bygning. Fugtskader kan ofte fører til sundhedsskadelige problemer, heriblandt skimmelsvamp. Får man skimmelsvamp i ens hus eller bygning, kan det medføre slemme bivirkninger for blandt andet folk med allergi. I denne artikel kommer vi med nogle tips til hvad du kan gøre, for at undgå fugt.

Tænk alt igennem fra starten

Skal du til at bygge et nyt projekt, er det vigtigt at du fra start har styr på alt fra start. Sørg for at du har tjekket alt igennem inden første spadestik – dette inkludere vand forhold i undergrunden hvor du bygger, og om der tidligere har været problemer med fugt og vand i området. Jo mere du ved, jo bedre kan du forebygge!

Når området er godkendt, og du skal i gang med at bygge, skal du sørge for at byggeriet er resistent over for evt. vand- og fugtskader. Blandt andet er det en god ide at installere sokkelaffugtere hele vejen rundt om bygningen, som kan være med til at forbedre ventilationen fra soklen, og dermed minimere chancen for fugtskader. Den fugtige luft har dermed nemmere ved at komme ud, og holde soklen tør og stabil.

I forlængelse af overstående, er det bestemt også værd at investere i god udluftning. Det klarer opgaven med at holde fugt ude automatisk, og dermed slipper man for at gå og være nervøs. Man kan med fordel også installere en fugtmåler i samme omgang, som kan tjekkes eksternt, så du på computer og mobil kan se hvad status er.

Når bygningen allerede står ved køb

Køber du et hus eller en bygning, som allerede står, men der er ikke taget højde for fugt og vand i sin tid, er der mange ting man kan gøre for at forebygge skader. Mange af dem er simple, men bliver ofte glemt i hverdagen. En af dem, er en simpel udluftning flere gange om dagen i alle rum, specielt lavt liggende, så fugtig luft kan komme ud. Samtidig skal man passe på med at have alt for mange våde ting liggende i indelukket rum, da disse er med til at øge luftfugtigheden. Dette inkluderer vådt tøj.

Samtidig er det også værd at tjekke alle rør i bygningen, for om der er utætheder rundt omkring. Et gammelt, rustent rør kan hurtigt skabe mange problemer inde bag væggen, og derfor er det en god investering at få det tjekket regelmæssigt. Når først skaden er sket, bliver det en stor omkostning, som man nemt kunne have undgået.