Hvad bruger man en momentnøgle til?

momentnoegle-carl-ras-hammer

Den klassiske momentnøgle er den manuelle, hvor du selv justerer momentet typisk i toppen af momentnøglen – men der er også digitale momentnøgler, hvor du kan indtaste ønsket moment i et display, som også kan vise momentet, mens du arbejder med den.

Hvad er en momentnøgle?

Det er ikke nødvendigvis alle, der kender momentnøglen. En momentnøgle er dybest set ligesom en helt alm. topnøgle/skraldenøgle, men med én afgørende forskel, nemlig at den forudindstilles til et bestemt moment, hvorved man sikrer, at alle bolte/møtrikker spændes med samme moment (kraft). I praksis fungerer momentnøglen sådan, at den – indtil det forudbestemte moment opnås – er fuldstændig som en alm. topnøgle. Men når man opnår sin ønskede spænding, giver nøglen et ”klik” og bolten er spændt korrekt.

Hvordan bruger du en momentnøgle?

Som meget andet værktøj, så kan momentnøglen bruges til mange ting. Der er dog en grund til, at jeg hiver den frem, når jeg skal skifte hjul på en bil. Det er nemlig oftest i situationer med biler, man bruger en momentnøgle. Når du skifter hjul eller skal afmontere og skrue andre ting fast, bruger du kort sagt en momentnøgle, fordi den hjælper dig med at gøre arbejdet helt præcist. Der er som sådan ret mange situationer, hvor du kan bruge en momentnøgle i stedet for en topnøgle, der altså ikke måler momentet. Momentnøglen kan overtage alle topnøglens gøremål, men den gør det mere præcist, så en god momentnøgle kan spare dig penge på vedligeholdelse, fordi du skruer med den helt rigtige mængde moment.

Momentnøgle til bil

Brug af momentnøgle er et vigtigt element når du skal skifte hjul på din bil. Uanset om det er fra sommerdæk til vinterdæk eller omvendt. Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt. Som håndregel kan man gå ud fra at stålfælge spændes med cirka 100 Nm, mens alufælge skal spændes med mellem 110 og 120 Nm. Det er dog kun en håndregel, og det er en god ide at tjekke din instruktionsbog eller spørge en mekaniker hvis du er i tvivl.