Vælg den bedste skruetvinge

skruetvinge-carl-ras

En skruetvinge er et stykke værktøj, der er beregnet til at holde ting sammen. Det gøres ved at rotere et håndtag, der er placeret i forlængelse af et gevind, hvilket får de to pinde til enten at nærmes eller fjernes fra hinanden. Den ene pind er placeret på gevindet, hvorimod den anden er placeret på det rummelige gevindleje. Det meget faste greb mellem gevindet og gevindlejet gør det svært at flytte de to pinde i forhold til hinanden, og kan altså kun gøres ved at rotere håndtaget. Dette gør skruetvingen god at arbejde med, da pindene ikke spænder ind og ud, som det lyster dem.

Hvad bruges en skruetvinge til?

En skruetvinge bruges, når man arbejder med noget, der skal holdes fast. Skruetvingen kan fungere som en ekstra, hjælpende hånd og dermed være meget behjælpelig, hvis du arbejder alene med diverse gør-det-selv-projekter i hjemmet. Du kan også bruge den til at holde presset, hvis du eksempelvis har limet en skuffe sammen. På den måde sørger du for, at materialerne limes sammen på ordentlig vis uden at glide rundt. Skruetvingen kan levere et enormt tryk og holde selv meget tunge emner sammen. Skruetvingen findes i mange forskellige størrelser, så du kan uden tvivl finde en tvinge, der kan løse opgaven, hvad end du skal holde mindre eller tykke og lange emner sammen. Skruetvingen kan bruges til lidt af hvert. Som udgangspunkt er den beregnet til og rigtig god til at levere et kæmpe tryk og har til opgave at holde to elementer sammen i et fast og hårdt greb, og er altså et must have for en hver gør-det-selv-mand.

Tre forskellige typer af tvinger

  1. Almindelig skruetvinge
    En klassiker, der gaber over det meste. Modsat spændetvingen skal du bruge to hænder til spænding. Til gengæld spænder den over større emner og med større tryk.
  2. Skruetvinge med lange kæber
    Til samlinger af store emner skal du have fat i en tvinge med lange kæber – i fagsprog kaldet stor udladning. Denne type leverer et tryk på 200-400 kg.
  3. Spændetvinge
    Spændetvingen er let at arbejde med. Kæberne trykkes sammen med én hånd, når håndtaget pumpes. Oplagt til limeopgaver. Mindre tryk end skruetvingen.

Hvad er en enhåndstvinge

Enhåndstvingen er ikke skruetvingens afløser, men er dens hurtige og smarte ledsager. Enhåndstvinger kan godt kan holde fast på emnerne alene et stykke tid, indtil du er klar med skruer eller en skruetvinge. Enhåndstvingerne er smarte og praktiske og kan være med til frigøre en hånd, når der skal anbringes en tvinge og spændes på noget, der skal bearbejdes, justeres på plads eller limes. Alle enhåndstvinger kan basalt set det samme: opretholde et tryk mellem to kæber og anbringes eller fjernes ved brugen af kun én hånd. Men der findes næppe mange håndværkere som kan undvære deres enhåndstvinger i deres daglige arbejde.