Hvilke typer skruestikke findes der?

skruestik-carl-ras-vaerktoej

Der findes mange forskellige typer skruestik på markedet, alt afhængig af hvad du skal bruge det til, og hvad dine behov er. Der findes både maskinskruestik, rørskruestik, parallelskruestik og bænkskruestik og en masse andre:

  • Maskinskruestikket er især velegnet til at holde emnet fast, når du skal bruge en søjleboremaskine eller fræsemaskine. Maskinskruestikket kan bruges ved opspændingsopgaver i både vandret og lodret position, og er derfor en alsidig skruestik, der er behjælpelig til et hav af opgaver.
  • Rørskruestik er, som navnet insinuerer, beregnet til at fastholde rør. Rørskruestikken en er designet således, at den holder på rør langt bedre end eksempelvis en almindelig skruestik. Skal du have fastholdt et rør, er rørskruestikken derfor at foretrække frem for den almindelige skruestik. Det er et tydeligt eksempel på, at hvad end du skal bruge skruestikken til, har betydning for, hvilken type skruestik du skal vælge.
  • Parallelskruestikken er det mest almindelige skruestik, der findes på markedet. Den klarer et hav af opgaver, når det kommer til fastholdelse af emner, der skal saves eller lignende. Parallelskruestikken består af et par støbejernskæber eller bakker, som de også kaldes, der typisk bevæger sig parallelt fra eller mod hverandre.
  • Bænkskruestikken er noget kraftigere i udførelsen end parallelskruestikken. Kæberne er hængslet forneden i to lange ”ben”, hvoraf det ene er fastgjort til filebænken. Bakkerne bevæger sig ved hjælp af en spindel, der spændes med en spændebind.
  • Kraftig skruestik med ambolt. Denne type skruestik er udformet som en ambolt. Ambolten har en stor og god arbejdsflade, der sikrer god udførsel af arbejdet.

Undgå at din skruestik laver mærker i emnet

Mange anvender skruestik i forbindelse med filing og savning, hvilket den er helt ideel og supervelegnet til – uanset om du arbejder i træ, metal eller plastik. Dog er det vigtigt at være bevidst om den kraft, en skruestik rent faktisk spænder med, da det kan give nogle kedelige mærker på dine emner.

Bløde emner kan relativt nemt få mærker fra kæberne på skruestikken, hvilket er rigtig ærgerligt. For at undgå dette, kan du ”isolere” emnet fra kæberne ved f.eks. at lægge et stykke træ imellem. Træet vil ikke overføre mærker, men kan stadig holde dit emne på plads. Dog er det igen vigtigt at være obs på, hvor hårdt du spænder din skruestik, da det er nemt at overspænde sine emner og dermed potentielt komme til at gøre dem skæve. Din skruestik skal spændes så tilpas meget, at dit emne sidder sikkert fast, men ikke så hårdt, at det tager skade.