Skift vinduer og spar penge

Det er en god investering at udskifte vinduer i boligen, det højner husets standard og det ser mere indbydende ud. Det kan være vigtigt, hvis du er ved at sælge huset. Det kan også spare dig for mange penge på varmeregningen, og samtidig er der forskellige økonomiske fordele, du kan betragte som en slags rabat på din investering.

I privatboliger er vinduespartierne ofte mange og relativt store, derfor er vinduernes isoleringsevne vigtig. Der findes en mærkningsordning fra A til F, ligesom det er kendt fra fx køleskabe og vaskemaskiner. For vinduernes vedkommende er det isoleringsevnen, der er afgørende for klassificeringen, og A er det bedste.

Flere fordele

De moderne energivinduer er udviklet til at skabe det bedst mulige indeklima, samtidig med at de isolerer bedst muligt. Det kan også fjerne træk.

Det er ikke kun indeklimaet, det hjælper på. Dansk teknologisk institut har lavet beregninger på et typisk ældre parcelhus fra 1960erne på 150m2, hvor udskiftning af 2-lags termoruder til energivinduer med 3-lags glas sparer udledning af mere end 1 tons CO2 årligt.

Der udvikles hele tiden på vinduerne.  I mange år har de fleste vinduer haft aluminiums-ramme, men mange typer findes nu med plastikramme, så der er afskaffet en kuldebro. I nyere og godt isolerede huse så man ofte fugt opstå ved vinduet ved aluminiumskanten.

Hvad med økonomien?

Statens Byggeforskningsinstitut har anslået, at der i et gennemsnitligt hus kan spares 25-30% på energien ved at investere, og at nye vinduer er det område, hvor der er størst gevinst. Du kan spare op til 5.000 kr. årligt afhængig af vinduernes stand og størrelse.

Hold øje med både Energitilskud og Bygningspuljen; her kan der være penge at hente. Men husk at søge før du starter indkøb og indgår aftaler. Ligesom du skal holde øje med håndværkerfradraget, hvor du i øjeblikket kan fradrage udgifter til energirenoveringer udført af håndværkere, fx nye vinduer.