Har du styr på regnvandet på din grund?

Der er umiddelbart ikke hver dag, at man overvejer, hvordan man skal håndtere regnvandet på sin grund. Men det er ikke desto mindre noget, som man er nødt til at forholde sig til. I den forbindelse vil du blive præsenteret for lar-løsninger. LAR-løsninger er en forkortelse, der står for ’Lokal afledning af regnvand’.

Det handler kort fortalt om at minimere den mængde af regnvand, der forlader din grund til fordel for det offentlige kloaksystem.

Hvorfor skal jeg bruge en LAR-løsning?

I løbet af de seneste par år har vi oplevet flere og flere voldsomme regnbyger og skybrud i Danmark. Det tyder også på, at fremtiden kommer til at byde på masser af regn, så man kan lige så godt komme i gang med at kontrollere regnvandet på sin grund med det samme – hvis man ikke allerede er i gang.

En af grundene, til at en LAR-løsning er relevant, er, at for meget regnvand kan være skyld i at overbelaste kloaksystemer, hvilket kan være medvirkende til at ødelægge dem. Det kan i sidste ende betyder oversvømmelser.

Hvilke løsninger findes der?

Der findes heldigvis en række forskellige LAR-løsninger, hvor du har mulighed for at vælge alt afhængig af dine behov. Det er for eksempel en mulighed at vælge en løsning, hvor regnvandet bliver ført til din græsplæne og siver derned. En anden løsning er et regnbed, hvor det overskydende regnvand bliver ført til et bed på din grund.

Det er også muligt at få installeret en faskine, der bliver nedgravet i jorden og holder på vandet, indtil vandet begynder at bevæge sig stille og roligt ud i jorden i din have. Det er selvfølgelig op til dig at vurdere, hvad der passer bedst til dig. Det er vigtigt at understrege, at uanset hvad du vælger, så gør du det rigtige for miljøet!