Husk den løbende kontrol af dine maskiner

Fælles for virksomheder med store maskiner er, at de skal kontrolleres løbende, så de kan opereres forsvarligt og uden risikoer for det mandskab, som betjener dem eller arbejder inden for en nær radius.

Store maskiner som entreprenørmaskiner skal jævnført krav stillet af Færdselsstyrelsen gennemgå periodiske syn. Desuden stiller Arbejdstilsynet krav om gennemførelse af årseftersyn.

Sørger man ikke for at have orden i sine kontroller og dokumenter, kan man som virksomhed risikere at få et påbud eller en bødestraf.

Det er naturligvis op til den virksomhed, som ejer maskinerne, at sikre de er forsvarlige og sikre at betjene. Man behøver modsat tidligere ikke længere at klare synet i en synshal, men det skal dog udføres af en sagkyndig – f.eks. leverandøren (kun ved godkendte værksteder).

Husk også tilbehøret

Når man som virksomhed gennemfører sine periodiske eftersyn af entreprenørmaskiner eller andre store maskiner, kan man med fordel også kontrollere sit tilbehør.

Tilbehør kan være alt fra ophæng, kæder, kroge og skovludstyr, grabbe m.m. til maskinerne. Ønsker man at styrke sit udstyr, kan man vælge at give det en industrilakering. Dette kan særligt være aktuelt, hvis man bruger udstyret i forbindelse med opgaver i miljøer, der har en høj grad af fugt i atmosfæren.

Et sådant miljø vil hurtigere tære på udstyret og forårsage rust. Ved at beskytte det med industrilakering i en passende korrosionsklasse holder det derfor længere.

Uddannelse af mandskabet er også et must

Én ting er at vedligeholde sit udstyr, men personalet skal naturligvis også vide, hvordan det skal betjenes for at undgå unødvendig fare.

Sørg derfor for, at de medarbejdere, der skal betjene maskinen, har fået instruktioner og ikke mindst forstår instruktionen. Mange undersøgelser tegner et billede af, at den bedste præventive løsning er at uddanne sit mandskab grundigt og facilitere en kultur, hvor man er opmærksom på farer i arbejdssituationen og tager denne alvorligt i alle faser – både omkring produktion, opstilling, rengøring og vedligehold.