Nyt gulv: Hvilket gulv skal jeg vælge?

Der findes et hav af forskellige muligheder, når du skal finde et nyt gulv til hjemmet. Der er dog også mange ting, du bør tage med i overvejelserne, når du er på udkig efter et nyt gulv. I denne artikel har vi samlet fordele og ulemper ved de mest populære gulvtyper, så du får det helt rigtige gulv i din bolig.

Trægulv

Trægulv består af høvlede, massive brædder af træ. Det giver en fin og glat overflade – og de kan fås i et utal af tykkelser, bredder og længder alt afhængig af, hvilke træsorter, du vælger.

Et trægulv giver et naturligt udtryk og en smuk og glat overflade – og så er det også muligt at holde gulvene smukke år efter år, da de kan slibes eller høvles igen og igen. Et trægulv er også allergivenligt og behageligt at gå på – og så bidrager det også til et godt indeklima, da det både optager og afgiver fugt til rummet.

Træ er dog et naturligt materiale, og det betyder, at det vil ”arbejde”. Trægulve udvider sig derfor, når det bliver fugtigt og trækker sig sammen, når det bliver tørt. Det vil med tiden give revner og sprækker. Træ er af den grund heller ikke ideelt til vådrum.

Linoleumsgulv

Linoleum fremstilles af korkmel, træmel, kalkstensmel, linolie og harpiks – og denne blanding tilføjes så en ønsket farve. Det kan fås i en masse forskellige farver og mønstre og sælges i oftest i ”baner”, men kan også købes som fliser.

Linoleum er et flydende materiale, og det betyder, at revner og småskader faktisk udbedrer sig selv. Gulvet kan også slibes og behandles. Det er altså et meget slidstærkt gulv og egner sig derfor godt til opholdsrum. Gulvet har også en relativ glat overflade, og det gør det nemt at gøre gulvet rent.

Linoleum er ikke helt vandtæt og det skal derfor beskyttes for fugt. Det er derfor ikke et gulv, som egner sig godt til vådrum. Gulvet er også mere elastisk, og det betyder, at møbler og andet hurtigt kan lave mærker i gulvet.

Epoxygulv

Epoxy er utroligt stærkt bindemiddel, dvs. det er et element, der ofte blandes sammen med andre elementer for at skabe slidstyrke. Et epoxygulv kan fås i en masse forskellige farver, designs og former, og det kan altså tilpasses den enkeltes behov.

Epoxygulve kaldes også industrigulve, da de er meget slidstærke. De benyttes derfor også ofte i bl.a. fabrikker, garager og værksteder. I de senere år har de dog fundet vejen ind i den moderne, skandinaviske indretning, både på grund af dens slidstyrke og hurtige hærdningstid, men også i høj grad på grund af de smukke designs, man kan kreere. Epoxygulvet er også kendt for at være skridsikkert. Det er derfor også et godt valg til vådrum. Sidst men ikke mindst er gulvet også yderst behageligt at gå på med sin let fjedrende overflade. Du kan læse mere om epoxygulvet her.

Epoxygulvet er dog svært at anlægge selv, og der vil derfor være behov for at få hjælp af en gulvlægger, som har erfaring med epoxy.