Vandbaseret eller elgulvvarme – Hvad skal du vælge?

Der er masser af fordele ved at investere i gulvvarme til huset. Du får en fin jævnt fordelt varme i rummet, du har altid varme fødder og du får nemmere ved at indrette rum, da der så ikke er nogen radiatorer i vejen. Men hvilken form for gulvvarme skal du vælge – vandbaseret eller elgulvvarme? Vi gennemgår her både fordele og ulemper ved de to typer gulvvarme her.

Elgulvvarme

Elgulvvarme består enten af kabler eller måtter, som kan støbes ind i et gulv såsom betongulv eller så kan det lægges under et trægulv eller ovenpå et eksisterende gulv. Varmekabler og varmemåtter kan købes billigt hos https://www.dansk-elgulvvarme.dk/.

Elgulvvarme er i forhold til vandbaseret gulvvarme forholdsvist billigt og nemt at installere. Elgulvvarme kan nemlig i teorien lægges under de fleste hårde gulvbelægninger – og så kan det faktisk også lægges oven på et eksisterende gulv, da det ikke fylder særlig meget i højden. Det kræver altså ikke de store renoveringsprojekter, når der skal lægges elgulvvarme. Med elgulvvarme kan der også opvarmes om sommeren, hvor vandbaseret gulvvarme typisk ikke kører. Gulvet og rummet bliver også hurtigere varmt i forhold til andre slags gulvvarme.

Elgulvvarme er dog også en smule dyrere i drift end vandbaseret gulvvarme, og det kan være både dyrt og besværligt at reparere, når der opstår problemer med elgulvvarme. Når gulvet ikke er særlig godt isoleret, går der også rigtig meget varme til spilde.

Vandbaseret gulvvarme

Vandbaseret gulvvarme er populært blandt nybyggere, da man her kan etablere det, når gulvene endnu ikke er støbt.

Vandbaseret gulvvarme er generelt billigere i drift end elgulvvarme, og det kan derfor give besparelser på varmeregningen, hvis man vælger dette som opvarmningsmetode.

Vandbaseret gulvvarme er dog en del dyrere at installere end elgulvvarme, da man her skal rive hele gulvet op for at etablere det. Det tager også længere tid at regulere varmen frem for ved elgulvvarme – og især ved betongulv tager det lang tid at lave ændringer i temperaturen. Derudover er det svært at reparere, hvis det skulle gå i stykker. Her kræver det også at huset er godt isoleret, så der ikke går for meget varme til spilde.

Der er altså fordele og ulemper ved begge dele – og den rette løsning afhænger i høj grad af dine behov. Ved renovering er det langt nemmere at etablere elgulvvarme, imens vandbaseret gulvvarme passer bedst til nybyggeri.