Guide: Spar penge på forbrug og skån miljøet med et jordvarmeanlæg

Jordvarme er et grønt alternativ til fossile brændstoffer, men er en stor investering. Skal du have et jordvarmeanlæg, kan du nemt komme til at skulle betale over 120.000 kr. Og hvor du kan være heldig at få en del af udgiften dækket ved energitilskud, står du stadig med en stor regning. Heldigvis er jordvarmeanlæg ikke bare gode for miljøet, men på langt sigt også for økonomien, for der er stor besparelse ved jordvarme at hente, og anlægget holder sig i årtier.

Hvorfor er et jordvarmeanlæg miljøvenligt?

Kort fortalt består et jordvarmeanlæg af en nedgravet jordslange, der optager energi lagret i jorden og giver den en anvendelig form, så du fx kan få varmt vand til radiatoren, gulvvarme eller brusebad. Solen sørger for løbende at give jorden ny energi, og derved bliver anlæggene en bæredygtig løsning, der reducerer din afhængig af dyrere og CO2-udledende varmekilder.

Skal du have et horisontalt eller vertikalt jordvarmeanlæg?

Vigtigt er det op til valg af jordvarmeanlæg, at du får hjælp fra en kyndig forhandler, da hver bolig er unik. Udover at størrelsen på arealet, der skal opvarmes, selvfølgelig er vigtig, er dit hjems varmeisolering også et parameter. Desuden skal du vide, om du ønsker et relativt billigt jordvarmeanlæg med vandret placering af jordslangen i én meters dybde, eller om du ønsker et vertikalt jordvarmeanlæg, der skal graves langt længere ned i jorden – dvs. mere arbejde.

Kend en jordvarmepumpes SCOP-værdi

Er du i tvivl om, hvordan du sammenligner forskellige jordvarmeanlæg med hinanden, er deres SCOP-værdi gode at skele til. SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance, og det er en type gennemsnit, der måler et anlægs effektivitet spredt over flere årstider. På et mere primitivt plan er der COP, der mangler s’et og kun baserer sig på effekten ved én temperatur.