Lidt om EOQ og bæredygtighed

EOQ er et begreb som indkøberne kender ud og ind. Det er en matematisk formel, som hjælper indkøberne med at indkøbe korrekt mængde varer. EOQ står for economic order quantity, og skaber en balance i indkøbsomkostningerne.  Det har en hel række fordele for virksomhederne, og nu tegner der sig et billede af, at også bæredygtighed spiller en væsentlig rolle i EOQ for indkøberne.

En spritny undersøgelse viser nemlig at indkøberne har krav til bæredygtighed i deres indkøb.  Undersøgelsen er lavet af Dansk Erhvervs B2B E-handelsanalyse for første af halvår 2022. Se link til undersøgelsen nederst i artiklen.

Endnu et fund i undersøgelsen viser at når de professionelle indkøbere skal købe alt lige fra printerpapir til vindjakker og gravemaskiner, søger de i høj grad ét sted hen: Internettet. En anden ting vi også ved er at de professionelle indkøbere mange gange har et meget stort budget at indkøbe for.

Derfor er EOQ i høj grad et relevant emne for indkøberne, så de får en bedre pejling af hvor meget de skal købe hjem.

Og i særdeles, når bæredygtighed betyder meget for indkøberne. At købe den rigtige mængde ved hjælp af EOQ nedbringer nemlig spild, og der går dermed færre varer til spilde, hvilket er godt for hele kloden.

For bæredygtigheds principper i B2B-virksomheder er det godt, at indkøberne har denne indstilling. Når de indtænker bæredygtighed i EOQ, er der et grundigt incitament for at styre indkøbene med rolig hånd.

Jo yngre de professionelle indkøberne bliver, jo mere går de op i bæredygtighed.

At indkøbet i stigende grad foregår online, kan enten være på grund af alderen, eller være et ”efterslæb” af corona, hvor mange ting gik over til at foregå online.

På den måde får du mest ud af EOQ

EOQ – eller den optimale ordremængde – skal ”holdes op mod” at minimere de samlede omkostninger, som kommer i forbindelse med indløb. Det kan være omkostninger til bestilling, modtagelse og opbevaring af lager.

EOQ anvendes som formel og fungerer bedst i de situationer, hvor der er ret stor sikkerhed om virksomhedens tal i forbindelse med efterspørgsel, bestilling og varelager. Dette kommer sig af, at der skal anvendes et tal til formlen, og dette tal skal være nogenlunde retvisende. Så anvender du i EOQ et tal, som kun er repræsentativt for 1 måned, så er hele formlen ikke misvisende. Dette er både en styrke og en ulempe ved EOQ. EOQ beregner også nogle tal, som der baseres på en antagelse om, at efterspørgslen er konstant.

EOQ viser hvornår du skal genbestille varer, samt hvilke omkostninger der er forbundet med den givne ordre. Derudover viser EOQ også omkostninger til opbevaring af varelager.

En simpel regel, din virksomhed kan leve efter, er at det er bedre at lave bestillinger med større mængder varer, end færre varer hvor I derimod bestiller flere, da der er en omkostning ved hver bestilling.

https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/2022/oktober/b2b-e-handelsanalysen-1.-halvar-2022-e-handlen-vokser–nettet-er-indkobernes-favoritsted/